certapan (cerita tak panjang),, Kenangan Puasa

"assalamualaikum" aku beri salam tanda kepulanganku
d rumah pada ptg itu..

kpulanganku d smbut bunyi dengkuran sahabat serumah..
tnda tidurnya d tahap lena..
aku xmahu mnganggu same skali lena mereka..

oleh kerana aku x mahu mnganggu mereka, aku pon turut
serta melelapkan mata barang seminit dua sementara
jam lewat sedikit utk mnyediakan juadah berbuka..

jam 6.30 ptg aku terjaga dari lena kerana d kejutkan oleh
YS (name singkatan yg nyaris same ngn name fesbuk)..
bliau tny

" nak masak ape arini zul?"
(walopun beliau mnyedari bhw menu kami serumah adelah
nasi goreng pataya stiap ari)

"macam biase jela" jwbku mamai..

"ke ko nak masak nasi lemak, ko tau ke nak buat? "
kataku lagi..

"CK (name singkatan lg) ade buat smlm, die ade gtau aku
cmne nk buat " nk beli santan bungkus ke? brape? soalnye kpdku..

"ikut ko la, aku xtahu.."
aku smkin mls jwb..

"oke2 pinjam moto ko, nk beli barang"
YS ckp..

kepulangan dgn harapan beliau mmbawa santan dan terus
memasak nasik..
agak kerap juga lah bliau tny aku..nk masak berape pot beras..
tny org mamai, mmg jwpn xlogik..aku jwb 13..tp die xpcye..
naseb baek..fuhh

ok2 saatnye aku sedar dan segar dr lena..bersedia utk
tolong YS d dapur..

"eh xmasak2 lagi ke nasik lemak ko tu ?"
soal ku..

"ntah, xlagi, xtahu nape lmbt sgt"
jwbnye.

wktu sudah mendekati magrib, namun bayang mahupon bau nasi
lemak blom lg d rasai corong hidung aku mahupon jiran sebelah..

kecewa serta berdebar degup jantung kami..

.....tik tok tik tok.....
jam smakin pantas rasenye..

nasi lemak masih tidak jadi..

puas YS godeh periuk nasik tu..ntah ape die buat..npk mcm hebat,
tp xde hasil pon..kesian aku dan rakan lain tunggu dgn muke yg
pucat lesi kelaparan..

akhirnye wktu d tunggu2 tiba juga..

AZAN sudah berkumandang,
nasik lemak xjadi..
kompom xjadi sb ade bau rumah terbakar dlm periuk..
ok..kami kecewa..nasik xjadi..

wktu sudah pukul 8..
YS dgn muke mtk penampo kuakan nasik lalu basuh periuk
dan masak nasik putih biase..stelah menekan plug periuk,
bliau beredar smbil bersiul lagu tomok seterusnye pergi mandi..

pas nasik masak, kami goreng telur dan makan ngn sambal..
MasyaAllah enaknye..

hasil siasatan kami smentara mnunggu nasik,
kami dapati bhw YS xpnh buat nasik lemak sblm ni..
aku plak bleh pcy bulat2 ngn muke yakin bliau..

die hny letak santan je..aku xtahu la btol x..
tp nyata hasilnye xmenjadi..

ternyata kami mnyedari bahawa nasik+telur goreng+sambal+=sgt sedap..


bengang macamane pon aku ngn die, pas bgun tido ok dah..
haha..

papepon itulah kenangan yg aku tinggal kt perak, dan aku akan ingt
setiap peristiwa pahit, manis dan masam..
xde tacing2 dah sbb bnde tu akan buat aku rindu perak dan akan buat aku
bergelak ketawa serta menggelitik ketiak kwn aku..


p/s : resepi sebenar nasi lemak kt sini..smuge berjaya :)


11 comments:

itan said...

hahahahahahahahhah adoiii aku tak larat nak ketawa..

zulhilmi said...

sobsob ko ptut meratapi kelaparan shbt ko wktu tu

MR 47 said...

aku tau sape YS...hahaha

zulhilmi said...

usah berani kamu beritahu beliaw

MR 47 said...

usah gentar
usah risau
pegi ke pasar
belilah pisau
jgn tido pas asar
nnti kne gigit kt peha...(tetibe...)

yatt yusof said...

bhahahaha....smpai nk nangis bace..klaka la korg..
nxt time nk nasik lemak juz pegi kdai order nasi lemak bersambal .....@7 tu kn bole..lalalalala =p

zulhilmi said...

iz-1 : eh tetibe..dah la kne lobang odung sndiri..haha

yat : ini mase kt perak la yat..mane de dzart lagi..lalala..sian ktorg kn..

Ela Tasneem said...

hahahahahaha.
:)

zulhilmi said...

ela : ahahaa kenangan nih

Ela Tasneem said...

tu r. igt sampai bile2. dan macam tau je sape YS. haha.

zulhilmi said...

ela : haip..shhhhhh hahaa

Post a Comment

pengikut

laen-laen

suke2 (163) cakap kosong (42) esaimen (38) raya.cuti. (30) jalan2 (27) department (19) hdr (10) puase2 (10) tutorial (3)